Casa Balș a trecut de-a lungul timpului prin evenimente care au cimentat noțiunea de monument istoric, începând cu construirea acesteia de marele logofăt Th. Balș (1790-1867).

De la construirea conacului și până în prezent nu au fost intervenții majore asupra înfățișării exterioare a clădirii, exceptând construcția făcută recent deasupra intrării în subsol pentru protejarea acesteia și intervenția la nivelul acoperișului, care presupune acoperirea șindrilei inițiale cu tabla fălțuită.

Construiți pe temelii solide de piatră, pereții exteriori, cu grosimi de 85 de cm, din cărămidă arsă, cu aspect de petrificare, nu prezinta-pentru cei mai bine de 100 de ani petrecuți-nici o urmă de deteriorare.

Astfel pentru reabilitarea monumentului au trebuit reparate și împrospătate fațadele clădirii.

  • Monumentul cercetat păstrează într-un procent ridicat detaliile arhitecturale originale cum ar fi elementele de articulare ale fațadelor, decorațiile acestora, tâmplăriile originale ale interioarelor, care dau un aspect unitar și o valoarea importantă edificiului. Prin urmare intervenție propusă a trebuit să aibă în vedere păstrarea acestor detalii originale ale clădirii.

  • Volumetria specifică şi faţadele exterioare ale clădirii sunt printre cele mai importante valori ale edificiului atât din punct de vedere istorico- arhitectural. S-a impuns ca în urma intervenţilor propuse să nu se schimbe volumetria specifică a clădirii, aspectul istoric și decorațiile faţadelor.

  • Clădire monument emblematică pentru orașul Darabani, aceasta are nevoie datorită trecerii timpului de o reîmprespătare a aspectului, atât interior cât și exterior.

  • Locație: jud. Botoșani, oraș Darabani

    Suprafața construită: aprox. 500 mp

    Suprafața desfășurată: aprox. 1100 mp

    Suprafața utilă: aprox. 755 mp

    Regim de înălțime: P+E

    Camerele parterului, 17 la număr, sunt destinate în majoritate serviciilor publicului și castelului, cele din fața de la intrare, uneori, găzduirii oaspeților.

    Sala de festivitate este situată la etaj. Spațioasă, cuprinde întreg mijlocul fațadei castelului de la etaj, cu patru uși mari, ce intră din fiecare din pereții ei laterali. Din această sală se iese pe balconul castelului, cu pardoseală de scânduri legate în fier, sprijinită pe patru console masive de zid, ce se răsfrâng din zidul fațadă, în dreptul platformei ce desparte parterul de etaj - deasupra ușii de intrare - principale în castel.

  • Proiectul este în curs de implementare.

Previous
Previous

Casa de Cultura

Next
Next

Reabilitare clădire Primărie